فلنج چیست:
فلنج Flange به قطعاتی کاربردی برای اتصال لوله و تجهیزات پایپینگ به یکدیگر گفته می شود. فلنج ها معمولا منافذ و فضاهای مشخصی دارند. این منافذ با چفت و بست خاصی سبب اتصال تجهیزات و قطعات مختلف به هم می شود. به دلیل افزایش تقاضا برای استفاده از فلنج، این ابزار کاربردی در انواع مختلفی طراحی و ساخته می شود. جنس و مشخصات فنی فلنج میتواند متفاوت باشد. فولاد یا استیل، چدن و برنج از مهمترین مواد سازنده انواع فلنج است.
مشخصات ابعادی فلنج:
ابعاد این قطعه که یکی از مشخصات این محصول است، شامل سه پارامتر سایز، رده و کلاس بوده که هر کدام تعریف متفاوتی دارند. سایز این قطعه که متناسب با لوله هم سایز خود است، به صورت قراردادی تعیین می شود. این پارامتر قطر خارجی کف، قطر محل عبور سیال و قطر خارجی گلوی این قطعه را مشخص می کند. رده این قطعه، عددی است که ضخامت دیوار و قطر داخلی قطعه را نشان می دهد. این عدد نیز باید متناسب با لوله متصل به این قطعه باشد. این مقدار در فلنج گلودار و ساکت متفاوت است. درواقع برای فلنج های گلودار نشان دهنده ضخامت لبه دیوار و قطر داخلی بوده، اما در این قطعه دوم نمایشگر قطر داخلی است.
کلاس این قطعه، مقدار تحمل فشار آن را نشان می دهد که هر چه بیشتر باشد، ضخامت کف و مقاومت نیز افزایش پیدا میکند. این کلاس در آیین نامه های متنوع، متفاوت اعلام می شود.
کاربرد های فلنج:
-
اتصال سنسورها:
فلنجها برای اتصال سنسورها به اجسام یا سیستم های دیگر استفاده میشوند. این اتصالات باید دقیق و محکم باشند تا دادههای سنسور به درستی منتقل شوند و دقت اندازهگیری حفظ شود.
-
اتصال دستگاههای اندازهگیری:
فلنجها در اندازهگیریهای دقیق مانند ترمومترها، فشارسنجها و رطوبتسنجها استفاده میشوند. این اتصالات باید ساختار مناسبی داشته باشند تا دقت اندازهگیری تضمین شود و هیچ نشتی رخ ندهد.
-
اتصال لولههای دقیق:
فلنجها در اتصال لولههای دقیقی که برای انتقال مواد آب، گاز و سایر سیالات استفاده میشوند، مورد استفاده قرار میگیرند. این اتصالات باید همچنین دارای آب بندی مناسبی باشند تا هیچ نشتی رخ ندهد و عملکرد صحیح لولهها حفظ شود.
-
اتصالات در سیستمهای کنترل و اتوماسیون:
فلنجها در سیستمهای کنترل و اتوماسیون مورد استفاده قرار میگیرند. این اتصالات برای اتصال و اتصالهای جانبی به وسایل کنترلی مانند صفحه نمایش، سنسورها و کنترلرها استفاده میشوند.
-
اتصالات در سیستمهای انتقال داده:
فلنجها در سیستمهای انتقال داده مانند شبکههای کامپیوتری و تجهیزات ارتباطی استفاده میشوند. این اتصالات برای اتصال کابلها و دستگاههای شبکه به یکدیگر استفاده میشوند.
-
اتصالات در تولید و صنعت:
فلنجها در صنایع مختلف برای اتصال قطعات و تجهیزات به یکدیگر استفاده میشوند. این اتصالات باید مقاومت کافی در برابر فشار، حرارت و ارتعاشات را داشته باشند.
مزایای اتصالات فلنجی:
برای اتصال لولهها به همدیگر و یا دیگر تجهیزات، دو روش وجود دارد. یکی از روشها، جوش دادن دو قطعه به هم و روش دیگر استفاده از اتصالات فلنجی است. اگرچه استفاده از این قطعه، روشی پر هزینهتر است، اما مزایای آن باعث میشود تا جایگزین بهتری برای روش جوشکاری باشد. این مزایا شامل موارد زیر است:
- مونتاژ این نوع اتصال سادهتر از اتصال به وسیله جوش است. این به ویژه در فضاهای تنگ مزیت بزرگی به حساب میآید.
- اتصالات فلنج دار، نیاز به آداپتورهای لوله ندارد.
- ضربه، لرزش و فشار بیش از حد را در اتصالات بزرگ هیدرولیکی کاهش میدهد.
- نگهداری و تعمیر آن آسان است.
- قطعات در کاربردهای دقیق هیدرولیکی شل نمیشوند.
- امکان تغییر سایز و جنس لوله با استفاده از اتصالات فلنجی وجود دارد.
- هنگام کالیبراسیون و تمیز کردن لولهها و تجهیزات، قطعات به راحتی از هم جدا میشوند.
استاندارد فلنج:
فلنج ها بسته به جنس، نوع ساخت و فشاری که تحمل می کنند به استاندارد های زیر تقسیم می گردند:
-
استاندارد ASME B16.5
طبق این استاندارد فلنج های فولادی به کلاس های ۱۵۰-۳۰۰-۴۰۰-۶۰۰-۹۰۰-۱۵۰۰-۲۵۰۰ تقسیم بندی می شوند. این اعداد نشان دهنده ماکزیمم فشار برحسب PSI بوده که فلنج ها در حداکثر دمای مجاز می تواند تحمل کنند. البته مقدار فشار قابل تحمل در دماهای مختلف فرقی ندارد.
-
استاندارد ISO
در این استاندارد PN نشان دهنده فشارتحمل فلنج های فولادی و آلیاژی است که فشار اسمی بر حسب BAR را نشان می دهد. به عنوان مثال PN30 یعنی فشار کارکرد فلنج ۳۰ Bar است.
-
استاندارد API
در استاندارد API رده های API 6BX، API 6A و API 6B وجود دارد. این نوع فلنج ها دارای تحمل فشار بیشتری نسبت به استاندارد ANSI بوده و به کلاس های ۲۰۰۰-۳۰۰۰-۵۰۰۰-۱۰۰۰۰-۱۵۰۰۰ تقسیم می گردد.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.