اکچویتور چیست:
اکچویتور وسیلهای است که با تبدیل انرژی و سیگنالهایی که به سیستم وارد می شوند، حرکتی چرخشی یا خطی ایجاد میکند. برای مثال اکچویتور های خطی، همانطور که از نام آن پیداست، حرکت خطی تولید می کنند. این بدان معنی است که اکچویتور های خطی می توانند در یک صفحه خطی تنظیم شده به جلو یا عقب حرکت کنند.
کاربرد اکچویتور:
یکی از مهم ترین کاربرد های این قطعه استفاده از آن ها در فرآیند هایی می باشد که نیاز به کنترل به صورت اتوماتیکی یا اتوماسیون می باشد و در مواردی که از لحاظ ایمنی نیاز به قطع و وصل سریع مسیر جریان باشد. همچنین در فرایند هایی که نیاز به کنترل بسیار دقیق شیر می باشد و این امر توسط اپراتور به کمک عملگرهای دستی امکان پذیر نیست و یا امکان دسترسی اپراتور به شیر نمی باشد نیز از این قطعه های اتوماتیک پنوماتیکی یا الکتریکی استفاده می شود. این قطعه با دریافت سیگنال های پنوماتیکی یا الکتریکی از فواصل دور قابل کنترل می باشد. همچنین در فرآیند هایی که فشار سیال بسیار بالا یا سایز شیر و خط لوله بزرگ می باشد و برای باز و بست کردن شیر نیاز به نیرو و گشتاور بسیار بالایی باشد نیز از اکچویتور یا عملگر های اتوماتیک استفاده می شود.
نحوه عملکرد اکچویتور:
اکچویتورها از دسته قطعات صنعتی بسیار مهم و ارزش مند هستند که اساسا نیروی مکانیکی مورد نیاز برای انجام کار که تحت شرایط خاص به آن اعمال می شود را از سایر موارد مثل فشار هوا، الکتریسیته و یا فشار مایعاتی مانند روغن تامین کرده و آن را به نیروی حرکت خطی تبدیل می کند و با این کار شیر را به حالات کاملا باز یا کاملا بسته و گاها درصدی از این دو حالت درآورده و تحت کنترل قرار می دهد.
انواع اکچویتور بر اساس نوع حرکت:
-
اکچویتور خطی:
این قطعه همانطور که از اسمش پیداست یک حرکت خطی ایجاد می کند. عملکرد آن همانند جک است که نیروی زیادی را تولید می کند و همچنین دقت بالایی هم دارد. معمولا این قطعه در آزمایشگاه مورد استفاده قرار می گیرد. چون نسبت به اکچویتور های چرخشی فضای بیشتری را می گیرد در کاربرد های خاصی استفاده می شود.
-
اکچویتور چرخشی یا دورانی:
این قطعه ساختار ساده ای دارد. در این اکچویتور یک شفت دندانه دار که به شیر وصل می شود وسط قرار دارد و دو پیستون در دو طرف آن قرار می گیرند که با دندانه ای به شفت متصل هستند. دو محفظه جدا از هم در این عملگر هم وجود دارند که قسمت درونی بین دو پیستون و قسمت خارجی بین هر پیستون و دیواره قرار دارد که کاملا هم از هم ایزوله هستند.
نکاتی مهم هنگام خرید اکچویتور:
-
در دسترس بودن منبع تغذیه:
اگر منبع روغن پرفشار در دسترس نباشد، نمیتوان از اکچویتورهیدرولیک استفاده کرد.
-
گشتاور و اندازه ولو:
شیرهای اندازه بزرگ و کلاس فشار بالا برای کار کردن به گشتاور بالایی نیاز دارند. انتخاب یک اکچویتورپنوماتیکی بزرگ برای ولوهای بزرگ مقرون به صرفه نیست. در این مورد استفاده از یک اکچویتورهیدرولیک توصیه میشود.
-
حالت خرابی و ایمنی:
اکچویتورهای پنوماتیکی و هیدرولیک برخلاف اکچویتورهای الکتریکی در موقعیتهای باز یا بسته در هنگام افت برق قرار میگیرند. این نوع شیرها برگشت فنری هستند. به این معنی که در صورت قطع برق یا سیگنال، فنر شیر را به موقعیت ایمن ازپیش تعریف شده برمی گرداند.
-
سرعت کار:
اکچویتور های الکتریکی، کندتر از اکچویتو های پنوماتیکی و هیدرولیکی کار میکنند. بنابراین اگر سرعت عملیاتی ۱ اینچ بر ثانیه یا بیشتر از شیر انتظار می رود یک اکچویتورالکتریکی ممکن است انتخاب مناسبی نباشد.
-
فرکانس و سهولت کار:
برای سهولت و آسانتر شدن کار، استفاده از اکچویتورهای برقی برای برخی از ولوهای با اندازه بزرگ که به طور مکرر به جای عملکرد دستی استفاده میشوند، معمول است. به عنوان مثال، برای یک شیر توپی دستی کلاس ۳۰۰ ۲۰ اینچی با عملکرد مکرر پیشنهاد میشود که فقط برای سهولت کار به یک اکچویتور الکتریکی مجهز شود.
-
لوازم جانبی کنترل:
لوازم جانبی کنترل در اکچویتور های الکتریکی بر خلاف اکچویتور های پنوماتیک و هیدرولیک در اکچویتور ادغام می شوند. درواقع اکچویتور های الکتریکی به هیچ فضایی برای لوازم کنترل نیاز ندارند که این یک مزیت است. اما اکچویتورهای هیدرولیک دارای پنل های کنترل بزرگ تری در مقایسه با اکچویتور های پنوماتیکی هستند.
-
مناطق خطرناک:
استفاده از اکچویتور های الکتریکی در محیط های خطرناک ممکن است در برخی موارد محدود باشد. مناطق و کلاسهای خطر متفاوت بر اساس وجود گازها یا بخارات قابل اشتعال که ممکن است محدودیتی در استفاده از اکچویتورهای الکتریکی ایجاد کند، تعریف میشوند.
برای دریافت مشاروه بیشتر می توانید با ما در تهران ابزار در تماس باشید.